Hva andre sier om Rotary

> Pensjonisten

Har allerede vært medlem i over 30 år, så jeg vet vel det meste.  Men det har fantastisk flotte og trivelige år ved at jeg har lært og opplevd mye, også ved at de fleste verv i klubben «roterer» mellom medlemmene.  Har derfor vært innom mye, også verv som har gitt meg interessante reiser og møter og fått nye venner både her hjemme og ute i verden.  Samtidig føler jeg at jeg har fått gjort god nytte for meg, både overfor trengende ute i verden og her hjemme gjennom de prosjekt klubben min har være engasjert i.

Litt synd at det ikke er flere yngre som vil være sammen med oss – selv om jeg egentlig syns det er helt greit og holde sammen med jevnaldrende så lenge som mulig.  Men vi kunne gjerne fått med noen flere spreke damer på vår alder.  Da hadde vi i klubben for eksempel kunne arrangert gammeldanskvelder med litt å spise, og spesielt noe godt å drikke attåt i ny og ne.  Og kanskje også arrangert turer til likesinnede klubber i inn- og utland når sitasjonen igjen tillater dette.

> Den yrkesaktive familiefaren

Har en eldre kollega som inviterte meg med på noen møter i hans Rotary klubb for en tid siden, og det var jo svært hyggelig med gode foredrag og prat rundt bordet.  Fikk også straks noen nye bekjentskaper som jeg hadde glede av å samtale med, og som nok kunne blitt venner og samarbeidspartnere som jeg kunne hatt nytte av i forhold til min jobb.

Men syntes etter hvert at det ble noe kjedelig med så mange som var betydelig eldre enn meg, og dessuten få aktiviteter utenom de ukentlige 1-times møtene.  Samtidig passet tidspunktet for møtene litt dårlig for meg i forhold til jobb og familie.   Får derfor vurdere dette senere, men kanskje helst om det skulle dukke opp tilbud fra en annen klubb som passet bedre i forhold til alder møtelogistikk og prosjektinteresser.

> Studenten

Hadde egentlig ikke peiling, men traff tilfeldigvis en venninne som hadde vært med det de kaller «utvekslings­program» for elever i videregående skoler, der en elev fra oss bytter plass med en elev fra et annet land – i hennes tilfelle Australia.  Dette hadde tydeligvis vært svært lærerikt og spennende for henne, samtidig som hun hadde fått en masse nye venner på den andre siden av jorda – og der både hun og hennes foreldre hadde fulgt opp kontakten med familiene i Australia senere.  Hadde til og med fått med seg hjem en forretningside som hun nå prøver å utvikle her hjemme.

Jeg undersøkte mulighetene for meg hos Rotaryklubben her på stedet, men var da akkurat ferdig med videregående og derved for «gammel» for å delta på dette.  I stedet anbefalte de meg å være med på et kommende kurs de kalte RYLA.  Dette hørtes svært interessant og lærerikt ut både for min personlige utvikling og i forhold til mulige karrierer i arbeidslivet – og var til og med gratis.  Så dette prøver jeg absolutt å komme med på ved neste anledning.

Nevnte også for klubben at jeg kanskje kunne bli med i Rotary når jeg ble eldre, ettersom jeg forstår det er mest gamle folk som er medlemmer nå.  Men da ble det nevnt at klubben vurderte å ta initiativ til opprettelse en Rotaractklubb for medlemmer mellom 18 og 30 år eller i mellomtiden en såkalt «satellitt» som en egen avdeling i nåværende klubb for nye unge medlemmer.  Her var de ikke kommet i gang enda, men var på intens jakt på nye og lovende som kunne bli medlemmer og påta seg jobben.

> Tenåringen

Bestefaren min har noe å gjøre med det som heter Rotary.  En kveld jeg var på besøk spurte jeg om hva han holdt på med der han satt med PC’en (han har verken nettbrett eller bruker Tiktok).  Da fortalte han litt om Rotary og sa han at prøver å finne måter for å få flere unge som medlemmer. Han var da inne på en side for Interact (tror jeg han sa) – som egentlig er en Rotaryklubb for de som er mellom 12 og 18 år, men som er lite kjent her i Norge.

Syntes først at det ikke hørtes spesielt interessant ut, men da han leste opp litt om hva disse klubbene gjør i andre land med både lærerike og morsomme saker – og ikke minst forskjellige typer konkurranser ble det mer interessant.  Så er det jo også blitt svært aktuelt for oss unge å gjøre noe aktivt for å redde miljøet, enten det gjelder gjenbruk av klær, redde naturen, unngå sløsing med mat og mange andre ting som var omtalt der.

Så hørtes det også både spennende og litt spesielt ut dette med å kunne gå på videregående skole ett år i et annet land, og dessuten kunne delta på sommer­leirer sammen med andre unge fra hele verden.  Men for å komme videre må jeg nok lære bestefar litt mer om dagens kommunikasjonsformer, terminologi, teknologi og så videre – eller kanskje helst få med noen venner og selv gjøre jobben med å få etablert en slik klubb.

> Rotary Internasjonal sin president

Interessant å registrere utsagnene ovenfor, og minner om at mitt viktigste budskap i min tiltredelsestale for ca. et år siden var at «det er ingen feil alder for å være med i Rotary».  Derfor har vi både tidligere, og spesielt i dette mitt år som Verdenspresident jobbet målrettet med å tilrettelegge for å få med flere medlemsgrupper til å trives og finne mening med medlemskap i vår flotte organisasjon.  Dette gjelder både flere nye møteformer, løse opp en del regler og tradisjoner og annet som skal gjøre det enklere for alle å finne en klubb eller aktivitet som passer for dem.  Her også at de helt unge (fra 6 år og oppover) kan bli medlemmer.

Mener også at vi i dagens situasjon har minst like stor betydning for å gi menn­esker rundt i verden et bedre liv som da organisasjonen ble etablert for over 100 år siden, og der vi i disse dager sammen med FN feirer 75-års jubileum for etableringen der vi i Rotary hadde en sentral rolle. Ellers er vel dere det landet i verden som har størst andel rotarianere i forhold til folketall, så jeg håper Norge holder denne posisjonen blant annet ved å ta i bruk de nye verktøyene vi har lagt til rette for og at dere i D2275 finner formelen til suksess!